inleiding

De eerste keus die ik moet maken is de tijd waarin ik mijn poppenhuis wil plaatsen. Ik besluit voor de periode rond 1900 te kiezen.  Voor de inrichting kies ik voor Chippendale meubels.

Chippendale, de bloeitijd van de meubelbouw. De 18e eeuw was de bloeiperiode van de europese meubelindustrie. Mahonie, een houtsoort met een mooie structuur, werd na de fabricage bewerkt met een glanzende roodachtige beits, die in deze tijd zeer geliefd was. De belangrijkste meubelmakers uit deze periode leefden in Engeland. De namen Chippendale, Hepplewhite en Sheraton zijn boegbeelden in de ontwikkeling van de meubelbouw.

Thomas Chippendale (1718-1779) beïnvloedde, met zijn op de Franse rococo geïnspireerde meubelontwerpen, sterk de "Georgian period" in Engeland (1714-1820). In deze tijd begon de bloei van de Engelse meubelindustrie.

Chippendale bereikte nog tijdens zijn leven internationale roem. Dit kwam mede door zijn boeken over meubels.

 

In de collectie van Mini Mundus www.minimundus.de vind ik wat ik zoek.

Ik kies ervoor om de meubeltjes uit de bouwpakketjes te behandelen op de klassieke manier. Eerst beitsen, dan de beitslaag verzegelen met blanke lak, daarna politoeren met zeer fijne staalwol en dan patineren. Als laatste nog een afsluitende blanke laklaag.

 

Wel veel werk want het afwerken van de meubeltjes duurt altijd minimaal 4 dagen. Maar het resultaat is mooi glanzend en echt in de stijl van Chippendale.

 

Dan horen er in The Mansion natuurlijk ook bewoners. Ik kies voor een gegoede familie bestaande uit vader, moeder en 3 kinderen. Twee dochters en een pasgeboren zoon. En natuurlijk komen er ook andere familieleden en vrienden op bezoek.

  

De meeste popjes die ik koop zijn gemaakt door Henny Staring-Egberts www.ceramic-miniatures.nl

Ik kleed de popjes wel zelf aan.

Een echt verhaal heb ik niet bij de bewoners van The Mansion. Natuurlijk verzin ik wel eens hoe hun leven eruit ziet, maar dat kan per dag veranderen. Dat is de vrijheid die ik heb als eigenaar van dit poppenhuis.

 

Waar ik erg trots op ben zijn de vloeren in The Mansion. Daar zijn heel wat uren werk in gestoken maar ik vind het resultaat prachtig. De basis is in iedere kamer hetzelfde. Een kartonnen mal op maat gesneden. Daarop met fineer een parketvloer. Dat was een kwestie van ontwerpen, snijden, plakken en eindeloos schuren en aflakken. Op de pagina's van de verschillende kamers vind je een foto van het eindresultaat.

Maak jouw eigen website met JouwWeb